Радионица о мушком шишању

Министарство просвете, науке и технолошког развоја наставља и у 2021. години са подршком установама образовања и васпитања у циљу одрживе инклузије ученика миграната. Једна од најзначајнијих активности у оквиру пројекта „Подршке ЕУ управљању миграцијама у Србији“ је реализација малих грантова.Активности малих грантова спроводе се, осим у основним, и средњим школама, укључивањем мигранта континуирано у систем образовања и васпитања. Средња школа „Свети Сава“ једна је од школа, корисница малог гранта, а  нуди образовање кожарске, текстилне и фризерске струке, као и профиле за маникир-педикир.

Средња школа „Свети Сава“ из Сомбора реализовала је радионицу о вештини мушког шишања са мигрантима који су смештени у Прихватном центру у Сомбору.  Након краћег видео снимка о мушком шишању, наставница је укратко објаснила алат и прибор који се користе и шеме редоследа поступака у процесу шишања. Мигранти су потом разговарали о моделима фризуре коју желе.

Уз асистенцију наставника ове Школе, прешло се на практичан рад који подразумева шишање уз помоћ маказа и чешља, шишање машиницом са различитим наставцима, израда фен фризуре, дезинфекција прибора и алата. Уз малу трему и очигледно задовољство, млади из Прихватног центра у Сомбору су се врло брзо активно укључили у рад. Посебно је заинтересован био младић који је самоук већ имао искуства у шишању, али је упутства и корекције наше наставнице пажљиво слушао и примењивао.

Након дружења учесници су се разишли у лепом расположењу, а Средња школа „Свети Сава“ је поклонила учесницима радионице сет  фризерског прибора за успомену.