comment Add Comment
Posted on Last updated

Festival fudbala “Rodno-ravnopravno i interkulturalno” u osnovnim školama Šida

 

 

Ovaj veseli događaj organizovali su ŽFK „Vojvodina“ Novi Sad, OŠ “Branko Radičević” Šid, KIRS, Opština Šid i Školska uprava Novi Sad uz podršku  Gimnazija “Isidora Sekulić” i “Svetozar Marković”, i osnovnih škole “Kosta Trifković” i “Sonja Marinković” iz Novog Sada

U dva centra za smeštaj migranata i izbeglih lica u mestima Adaševac i Principovac (opština Šid, sremski okrug u Vojvodini) smešteno je oko 1000 lica, od čega približno polovinu čine deca uzrasta od rođenja do 18 godina od kojih značajan broj čine deca bez pratnje roditelja.

Ministrastvo prosvete Republike Srbije ulaže velike napore u pružanju podrške, osnovnim školama i Gimnazijii u  uključivanju dece migranata i izbeglica od 1.septembra 2017.g. Deca iz ova dva centra su uključena u 4 osnovne škole i Gimnaziju u Šidu. Ukupan broj dece koja su trenutno uključena u škole je oko 100, uzrasta od 7 do 16.g. Zaposleni i deca u školama i Gimnaziji su prihvatili decu, pružaju podršku i čine sve što je u njihovoj moći da deci koja dolaze sa različitim iskustvima sačuvaju detinjstvo.

U okviru festivala organizovani su poligoni i fudbalske utakmice a ciljevi su bili

  • Promovisanje ženskog fudbala u cilju izgradnje interkulturalnosti, tolerancije, rodne ravnopravnosti i popularizacije ženskog fudbala.
  • Pružanje podrške školama u kreiranju atmosfere tolerancije, prihvatanja, rodne ravnopravnosti i .. podsticanjem izgradnje samopouzdanja i uključenosti učenika i atmosfere u kojoj se igra, raduje i uči.

Organizatori po završetku manifestacije imali samo jedan utisak, “ Sinergija radosti je ulepšala odrastanje svih I siguran sam, utkala lepa sećanja koja su veoma važna za budućnost. Fudbal je još jednom dokazao da je više od igre!“ a deca su osmesima rekla sve.

 

 

 

Оставите одговор